Kuchenka bez płomienia

Dawniej gotowano w piecach, które wymagały rozpalenia solidnego ognia przy użyciu zwykłego drewna. Następnie paliwem był gaz, ale ogień pozostał – gotowanie było łatwiejsze i szybsze, ale wciąż łatwo się przy takiej kuchence oparzyć. Aktualnie coraz popularniejsze stają się nowoczesne płyty grzewcze.

Dzięki nim osoba gotująca nie ma żadnego kontaktu z ogniem, a gotowanie jest tak komfortowe, jak to tylko możliwe. Pierwszą zaletę płyt grzewczych już wymieniliśmy – brak ognia, który może stanowić zagrożenie dla naszych palców. Oczywiście wciąż będziemy mieć do czynienia z wysokimi temperaturami, jednak nagrzana będzie jedynie płaska powierzchnia.

Takie rozwiązanie ma też dodatkową zaletę: łatwiej ustawić na płycie małe i duże garnki. Starsze kuchenki zwykle oferują coś na kształt metalowego rusztu. Różne wymiary patelni czy garnków sprawiają jednak, że nie zawsze można wygodnie ustawić gotowaną zupę czy brytfankę z mięsem.

Z płytą grzewczą podobny problem nie istnieje, bo kolejne elementy kuchennego wyposażenia możemy na niej ustawić niemal tak swobodnie, jak na zwykłym blacie.

poznań dekoracyjne tapety spieki kwarcowe japońskie kadzidełka możesz sprawdzić tutaj